Nevidiaci Peter Haško volil europoslancov s pomocou asistenta

06.06.2009 Levoča

Levoča 6. júna (TASR) - Nevidiaci Peter Haško prišiel dnes krátko predpoludním do miestnosti základnej školy v Levoči, kde sídli volebný okrsok číslo štyri, v sprievode asistenta.
Prehľad politických strán s nominovanými kandidátmi na europoslancov dostali nevidiaci v Braillovom písme, doma ho preštudovali a do volebnej miestnosti prichádzali s už jasným rozhodnutím, komu dajú svoj hlas.
\"Nevidiaci volič má nárok, aby s ním asistent išiel za plentu. Asistentovi povie, ktorý hlasovací lístok má dať do obálky a tú potom nevidiaci vhodí do urny za pomoci hmatu, \" vysvetlil postup Václav Trnka, ktorý je nielen aktívnym funkcionárom základnej organizácie nevidiacich a slabozrakých, ale aj dušou rôznych podujatí v Levoči. Dnes vystupoval aj vo funkcii šéfkuchára pri príprave guľáša pre nevidiacich a slabozrakých vyznávačov bowlingu a turistiky. Ako povedal, volebné miestnosti sú otvorené do 22. hodiny, takže to určite stihne. Účasť na eurovoľbách považuje za svoju povinnosť. \"Našou odmenou za účasť v eurovoľbách bude šťastná a silná Európa, \" zareagoval na otázku, či guľáš bude odmenou pre voličov. Dodal, že ten nie je volebný. Dostanú ho všetci účastníci turnaja i turisti, ktorých sa dnes stretlo v Levoči asi osemdesiat.
Členka okrskovej volebnej komisie Astrid Kostelníková pre TASR konštatovala, že dopoludnia prišlo do volebnej miestnosti v priestoroch školy viacero nevidiacich. Peter Haško bol v poradí štvrtým. Pred ním odvolili tri skupinky, zväčša išlo o rodiny, kde jeden alebo aj obidvaja manželia sú nevidiaci.
 

Vyberte región